Πόνος στην κοιλιά

Tα πιθανά αίτια είναι πολλά, άλλοτε σοβαρότερα και άλλοτε λιγότερο ανησυχητικά, γι’ αυτό και ο πόνος στην κοιλιά πρέπει να διερευνάται από ειδικό.

Βασικό ρόλο για τη διάγνωση του κοιλιακού πόνου διαδραµατίζουν το σηµείο στο οποίο εντοπίζεται, τα χαρακτηριστικά του, τα συνοδά συµπτώµατα και το ιστορικό του ασθενούς.

Πάνω δεξιά (κάτω από τα πλευρά): Αν έχει κολικοειδή µορφή (ξεκινάει ήπια, αυξάνεται σε ένταση, κορυφώνεται, χαλαρώνει, ενδεχοµένως να υποχωρεί και επαναλαµβάνεται), συνήθως προκαλείται από πρόβληµα της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα, χολοκυστοπάθεια).

Κάτω δεξιά: Μπορεί να οφείλεται σε κολικό του εντέρου, στη νόσο Crohn ή σε νοσήµατα της ωοθήκης. Αν έχει κολικοειδή µορφή (η οποία µπορεί να µονιµοποιηθεί και να επεκταθεί σε όλη την κοιλιακή χώρα) ή/και συνοδεύεται από πυρετό, πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα. Πόνος ο οποίος ξεκινάει από το πλάγιο πίσω µέρος του σώµατος, επεκτείνεται στην κοιλιά και ακολουθεί την πορεία των ουρητήρων (προς τα κάτω) οφείλεται σε κολικό των νεφρών.

Πάνω αριστερά (κάτω από τα πλευρά): Συνήθως προκαλείται από το παχύ έντερο και ενδεχοµένως να οφείλεται σε κολικό. Αρκετά σπανιότερα µπορεί να σχετίζεται και µε παθολογικές καταστάσεις του σπλήνα.

Κάτω αριστερά: Είναι το συνηθέστερο σηµείο στο οποίο εντοπίζονται οι κολικοί του εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Ο πόνος έχει κολικοειδή µορφή και ενδεχοµένως να περιγράφεται ως βάρος, ενόχληση ή δυσφορία. Όταν ξεκινάει από το πλάγιο πίσω µέρος του σώµατος, επεκτείνεται στην κοιλιά και ακολουθεί την πορεία των ουρητήρων, οφείλεται σε κολικό των νεφρών. Οι πόνοι σε αυτό το σηµείο ενδεχοµένως να οφείλονται και σε νοσήµατα της ωοθήκης.

Γύρω από τον οµφαλό: Τα αίτια σχετίζονται κυρίως µε το έντερο (παχύ και λεπτό) και συχνά οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα.

Κάτω κεντρικά: Συνήθως συνδέεται µε γυναικολογικά νοσήµατα.

∆ιάχυτος πόνος: Πόνος ή «τσιµπήµατα» σε διάφορα σηµεία της κοιλιακής χώρας µε περιορισµένη χρονική διάρκεια συνήθως προκαλούνται από το σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου ή οφείλονται στο άγχος.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Καραγιάννη, δ/ντη Γαστρεντερολογικού Τµήµατος στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκοµείο, Προέδρου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας

Πηγή: www.myworld.gr